P. VOJTEK: Ozbrojené konflikty podobné SNP existujú aj dnes

29.08.2012 Bratislava

Bratislava 29. augusta (TASR) - Vojaci sa aj v súčasnosti v medzinárodných konfliktoch stretávajú s podobným spôsobom boja, ako vojaci nacistického Nemecka počas Slovenského národného povstania (SNP) v auguste 1944. Hlavný rozdiel je však v tom, za aké princípy a hodnoty povstalci bojovali vtedy a dnes, myslí si náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.

"My tomu hovoríme asymetrické hrozby. Je to povstanie, keď množstvo jednotlivých, častokrát izolovaných skupín bojuje proti vám. A to, že tento boj je častokrát úspešný a môže znamenať veľmi veľa pre tento národ v jeho ďalšej budúcnosti, o tom nás presvedčuje aj to naše SNP, o ktorom dnes hovoríme s veľkou hrdosťou," podčiarkol Vojtek.

Podľa neho takýto odboj nemožno porovnávať so situáciou v Afganistane, kde Taliban bojuje proti koaličným vojskám NATO. Severoatlantická Aliancia totiž podľa jeho slov sleduje odlišné ciele než nacistické Nemecko. "Fašisti so svojou ideológiou ťažko mohli získať na svoju stranu prevažnú časť slovenského obyvateľstva. NATO sa ale snaží naviesť v Afganistane normálne hodnoty, mier a pokoj, a to aj pre všetkých tých, ktorí dnes nesúhlasia s filozofiou, ktorú sa tam snažíme presadiť," vysvetlil Vojtek.

SNP podľa neho patrí medzi najvýznamnejšie míľniky slovenskej histórie z hľadiska armády. Pripomenul v tomto kontexte, že práve táto udalosť pričlenila Slovensko k štátom protifašistického odboja. "Skutočne sa skláňam pred všetkými tými, ktorí dokázali vystúpiť proti fašizmu v krajine obsadenej fašistami, kde takéto vystúpenie v prípade zajatia znamenalo skoro istú smrť a veľké postihy pre ich rodiny," povedal náčelník Generálneho štábu.
 

Vyberte región